Miten sitä pitäisi elää jotta tarjoaisi pienelle Pötkylälle mahdollisimman hyvän alun elämään? Koska ensimmäinen lääkäriaikani on vasta ensi viikon perjantaina, olen joutunut turvautumaan internetin ja tuttujen vinkkeihin.

Hoitojen aikana olen elänyt astetta normaalia terveellisemmin -vähentänyt kahvin ja light-kokiksen juomista, ja keskittyä sokerin sijasta proteiineihin. Menestys on ollut vaihtelevaa. Toisaalta tutkimusten perusteella ruokavaliolla ei pitäisi olla sen kummempaa vaikutusta hoitojen menestykseen, ehkä en sen takia ole elänyt niin terveellisesti kun olisin voinut.

Tämän alkaneen ja mielessäni vielä hyvin epävarman raskauden myötä olisin kuitenkin kaivannut selkeämpiä ohjeita siitä, mikä on hyvästä ja mikä ei. Tuorejuustoja ja graavikalaa en ole pahemmin kaivannut, ja punaviinilasistakin pystyy ostamaan ottamaan niiiiin pieniä tujauksia että hyvä kun huulet kostuu. Mutta entä kosmetiikka, hiusten värjäys, liikunta tai seksi? 

Täällä Tanskassa on ollut aika lailla puhetta parabeeneista kosmetiikasta. En tiedä tarkalleen mitä nämä parabeenit ovat, mutta kuitenkin ainesosia jotka saattavat vaikuttaa hormonitoimintaan. Olen pitkään käyttänyt meikin/vartalonpesuun Sebamedia, ja kosteusvoiteena sekä naamalle että vartalolle Hydrolania. Hajusteettomia apteekin tuotteita -niiden ei pitäisi olla vaarallisia. Kuitenkin viime viikolla kylpyammeessa maatessani rupesin katselemaan Hydrolanin tuoteselostusta, ja ainesosina oli kolmea eri parabeenia! Samoja aineita löytyi meikkivoiteestani ja shampoostani. Ostin viikonloppuna uuden meikkivoiteen, naamarasvan, vartalorasvan sekä shampoon, ihan varmuuden vuoksi. Ehkä tämä on turhaa hysteriaa, mutta tuntuu kurjalta hieroa vatsanahkaani aineita jotka tutkimusten mukaan haittaavat hormonitoimintaa, varsinkin näillä tärkeillä viikoilla kun Pötkylälle kehittyy sisäelimiä.

Kahvin olen vaihtanut teehen, laittilimun sokerilliseen, ja kaupassa huomaan pihisteleväni vähemmän kuin normaalisti. Olen ostanut kalliimpaa tuorepuristettua appelsiinimehua, ja olen valmis maksamaan luomulihasta enemmän kuin tavallisesta. Hiuksia en ajatellut värjätä ainakaan ennen rv 12.

Liikuntaa ei ole tullut harrastettua viime kesän jälkeen, ja koska tässä viimeisimmässä hoidossa olin kaikista eniten liikkumatta tähän asti, ajattelin jatkaa samaa "laiskaa" linjaa niille turvallisimmille viikoille asti. Sen jälkeen voisin ruveta kokeilemaan jotain matalalla pulssilla -ehkä käydä pilateksessa tai tehdä pidempiä kävelylenkkejä. Seksiä emme harrasta (ainakaan perinteiseen tapaan:) ennen np-ultraa, tuntuu hurjalta ajatella että sinne tökittäisiin suoraan.

En tiedä onko varovaisuuteni hysteriaa vai tervettä kaupunkilaisjärkeä, ehkä molempia. Mielummin kuitenkin otan varman päälle, kuin syyttelisin itseäni mahdollisesta keskenmenosta.

t. Haikaranpelätin 8+2 jonka aika matelee, ja jonka oireet ovat hävinneet, ja jota pelottaa sen takia. Ehkä menen taas skannattavaksi yksityiselle jossain vaiheessa.

ps. Jos kaikki on niinkuin pitääkin, on kohdussa kova tohina päällä (vau.fi)

 
 
Alkion paino: 0,5 g
Alkion pituus: 15-22 mm

Yhdeksännen viikon alussa alkio on kuuden viikon ikäinen. Aivot kasvavat nyt nopeasti ja aivojen eri osat erottuvat selkeästi. Hormonien tuotantoa säätelevä aivolisäke on alkanut kehittyä.

Tällä viikolla myös sormet, varpaat ja kyynärpäät alkavat kasvaa. Vartalo vahvistuu ja pää muuttuu pyöreämmäksi. Alkio näyttää jo pieneltä ihmiseltä, vaikka ei olekaan mansikkaa suurempi. Ruoka- ja henkitorvet kehittyvät ja pienet keuhkojen alut syntyvät. Munuaiset ja virtsatiet muodostuvat. Suolisto alkaa kasvaa, mutta koska se on liian suuri mahtuakseen sikiön vatsaan, työntyy se napanuorassa olevaan pussiin. Noin 12. viikolla suolisto siirtyy takaisin vatsaan.

Vastuu verisolujen tuotannosta siirtyy tällä viikolla ruskuaispussilta alkion maksalle. Ruskuaispussia ei tarvita enää, joten se surkastuu pois.

Alaleuka näkyy jo selvästi ja silmäluomet kehittyvät. Korvat ovat ulkonevat, mutta eivät vielä lähimainkaan valmiit. Aisteista kuulo kehittyy ensimmäisenä niin, että lapsi pystyy kuulemaan jo paljon ennen syntymäänsä. Hajuaisti kehittyy nenän kehittymisen myötä, ja myös hampaiden alut pilkistävät jo.

Yhdeksännen viikon lopulla sydämen loput kammiot, sydämen puolikuuläpät sekä keuhko- ja päävaltimot kehittyvät. Keuhkovaltimo on yhteydessä oikeaan kammioon ja päävaltimo vasempaan kammioon. Lapsi pystyy vasta syntymän jälkeen saamaan elimistöönsä happea keuhkojen ja keuhkovaltimon kautta. Sydän on jo valmis, mutta koska lapsi ei vielä voi hengittää itse, hapen ja ravinteiden saanti on syntymään saakka istukan varassa. Ravinteet ja happi kulkeutuvat istukan kautta lapseen kolmea väylää pitkin: alkion maksan verisuonten, sydämen eteisten välissä olevan aukon ja päävaltimon kautta. Nämä väylät sulkeutuvat syntymän jälkeen.

Tässä vaiheessa alkiolla on kaksi paria munuaisia. Yhdestä parista kehittyvät pojan kivekset ja toisesta tytön munasarjat. Mutta vielä ultraäänessä ei ole mahdollista nähdä, onko uusi tulokas tyttö vai poika.