Nyt kun mulle on pian tulossa Suomesta vieraita ja nimimerkki Kirahvikin kyseli hieman, niin päätin sitten mainostaa tätä ihanaa maata, Tanskaa! Jaa miksikö Tanskaan? Tanskalaiset ovat maailman onnellisinta kansaa, tänne lentää Helsinki-Vantaalta alle puolitoista tuntia, lennot ovat TODELLA halpoja (alkaen 60 eur menopaluu Norwegianilla), ja täällä on paljon nähtävää. Tässä menovinkkejä Kööpenhaminaan. 

1. Tekeekö mieli shoppailla? 
Strøget on yli kilometrin pituinen kävelykatu Kööpenhaminan keskustassa, ja sieltä löytyy vaatteita joka makuun, Strøget alkaa Rautatieaseman läheltä Rådhuspladsenilta (raatihuone-aukio?), ja loppuu Kongens nytorvetille, jonka vieressä on postikorteista tuttu Nyhavn. Shoppailun jälkeen kannattaa mennä Nyhavnin terassille ottamaan vaikka kylmä siideri! Sadekelillä kannattaa suunnistaa ostoskeskuksiin, esim Fisketorvet tai Fields, joihin pääsee muutamassa minuutissa junalla päärautatieasemalta. Fieldsissä on muuten ihan kamalasti ruotsalaisia töissä, joten det går bra på svenska också. 

2. Tekeekö mieli kaljaa? 
No Tanskassa sitä riittää, ja maa on tulvillaa pieniä erikoisoluita valmistavia panimoita. Kannattaa ehdottomasti kokeilla muuta kuin Carlsbergia. Jos olut (tai sen maistelu) kiinnostaa enemmänkin, niin Carsbergin museo Frederiksbergissä (lähellä keskustaa, pääsee bussilla 26) on hitti. Sinne minäkin olen vienyt TODELLA monta suomalaisporukkaa - jotkut innokkaat parikin kertaa :) 

3. Onko liikaa energiaa? 
No sitä kannattaa purkaa vaikka pyöräilyyn. Kööpenhaminassa on todella paljon pyöräilyteitä, joten vuokraa pyörä (tai lainaa citypyörä jossa tosin ei ole vaihteita...) ja tutustu kaupunkiin. Tanskalaiset pyöräilee muuten tosi paljon. 

4. Kulttuuria
Christiania ja sen avoin huumekauppa. Se ihmetyttää tanskalaisiakin, että miten siellä voidaankin kaupitella hasista niin avoimesti, ja poliisi ei tee mitään (ainakaan tarpeeksi). Mutta tunnelma on leppoisa, ja talot (sekä asukkaat) värikkäitä! Museoissa en ole pahemmin käynyt, mutta niitäkin kai on. Konsertteja ja muita tapahtumia kannattaa katsella sivustolta AOK / Alt om København

5. Pieniä lapsia? 
Jo vain! Tivoli (kallis paikka mutta keskustassa) sekä Bakken (ilmainen sisäänpääsy ja mielestäni kodikkaampi, tosin kauempana keskustasta) ovat lapsiystävällisiä turistinähtävyyksiä. Myös eläintarha Zoologisk have Frederiksbergissä (Carlsberg on siinä melkein vieressä) on ainakin meillä hitti, ollaan ostettu vuosikortitkin. Sivustolla Børn i byen löytyy paljon tekemistä (konsertteja, lasten teatteria tms) pienimmille.

6. Raskaana?
Ei huolta, terveydenhuolto pelaa hyvin, ja tanskalaisia sairaaloita ei kannata pelätä vaikka joutuisit synnyttämäänkin. Jos vauvan liikkeet ovat vähäisiä ja huolestuttaa, voit käydä skannaamassa yksityisellä (esim. scanningsjordemoderen.dk - sinne olen itsekin mennyt lyhyelläkin varoitusajalla) tai julkisella (veikkaisin että pitää mennä sairaalan päivystykseen, esim. Rigshospitalet on lähellä keskustaa - siellä ne Tanskan kuninkaallisetkin ovat syntyneet). Voisin myös suositella yhtä ihanaa raskausvaatekauppaa Mor og Barn Valbyssä (lähellä Carlsbergia ja eläintarhaa), jossa on tosi laajat valikoimat (halpaa ja kallista, arkeen ja juhlaan, aina tarjouksia). 

7. Ei kannata vaivautua
Pieni merenneito - se on yllättävän pieni tylsä patsas meressä, ja vähän keskustan ulkopuolellakin. 

Tervetuloa! 

t. Haikaranpelätin

ps. Olen nyt piikittänyt Suprefactia lauantaista asti, eli vaihdevuodet ovat meneillään. Ihme kumma en ainakaan toistaiseksi ole saanut mitään hormoniraivareita tai muitakaan oireita. Mun on tosin pakko tunnustaa yksi outo juttu: mä tavallaan tykkään siitä piikityksestä, olin vaan unohtanut sen. Siinä vaiheessa hoitoa kun piikittää, on toivoa. Homma menee eteenpäin, ja ei ole vielä niitä kamalia piinaviikkoja jolloin vessareissut aina jännättää (että tuleekohan sieltä verta vai ei). Ja jotenkin se jokailtainen piikittely on sellainen rutiini. Tuttu ja turvallinen rutiini. I am so fucked up.